10 Şubat 2014 Pazartesi

Facebook kafalar...


Ülkemizde yaklaşık 32 milyon Facebook kullanıcısı bulunuyor. Yapılan araştırmalar aktif kullanıcıların büyük bir bölümünün, günde 2-3 saatini Facebook başında geçirdiklerini gösteriyor. 12-14 saatini Facebook’ta geçirdiğini söyleyen uçlardaki bir grup kullanıcının araştırmaya dahil edilmediğini de belirtmek gerek.
 
Facebook’a olan düşkünlüğümüzün en önemli nedenlerinden biri, Facebook’un  sosyal konum ve itibarı arttırma amacına hizmet eden bir platform olması. Başkalarının ne dediğini, hakkımızda ne düşündüğünü fazlasıyla önemseyen bir kültüre sahip olmamız da bu platformu bizim için daha önemli hale getiriyor. Facebook sayesinde yaşadıklarımızı, düşündüklerimizi anında bir çok insanla paylaşma fırsatını yakalıyoruz. “Like” aldığımız her paylaşımı, insanların hayatımız, kişiliğimiz, karakterimiz hakkındaki olumlu görüşlerini yansıtmalarına olanak veren bir araç gibi görüyor ve “like” sayısına bağlı olarak mutlu oluyoruz.


Bilimsel araştırmalar, Facebook bağımlısı haline gelen kişilerin bu geçici mutluluk anını devam ettirmek için kendilerini paylaşımda bulunmak zorunda hissettiklerini gösteriyor. Bu bakımdan Facebook kullanımı uyuşturucu kullanımına benzetiliyor. Çünkü her ikisinde de amaç gerçeklerden kaçmak, zihni oyalamak ve geçici de olsa mutlu olmak. Nottingham Trent Üniversitesi’nden Daria Kuss ve Mark Griffiths’in  konuyla ilgili araştırmaları da bu savı destekler nitelikte; Facebook’ta harcanan zaman 2007 yılından 2008 yılına yüzde altı yüz artmış. Yani Facebook kullanıcıları da tıpkı uyuşturucu bağımlıları gibi aynı etkiyi (mutluluğu) yakalayabilmek için dozu giderek arttırıyorlar. Bağımlı kullanıcıların çoğu bağımlı olmadıklarını ve istediklerinde bırakabileceklerini söyleseler de bunu bir türlü uygulayamıyorlar.  Kuss ve Griffiths 24 yaşındaki bir kadını örnek veriyorlar. Günde beş saatini Facebook başında geçiren kadın bu nedenle işinden kovuluyor. Tedavi için gittiği doktorla konuşurken bile Facebook hesabına bakıyor.

Bağımlılığı gösteren en önemli semptom kişinin Facebook’ta harcadığı sürenin uzunluğu ve bundan kopmada yaşadığı zorluklar. 2010 yılında ABD’de bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, 480 kişi gece yarısı uyanmaları durumunda  ya da sabah uyanır uyanmaz ilk iş Facebook, Twitter hesaplarını  kontrol ediyorlar. Yine bir başka araştırma iphone kullanıcılarının % 28’inin sabah uyanır uyanmaz sosyal medya hesaplarına girdiğini gösteriyor.

Her ne kadar sağlık uzmanları sosyal ağların kullanımı konusunda  bir fikir birliği içinde olamasalar da, fazla ve yanlış kullanımın kişilerin sosyal ve psikolojik durumlarını etkilediği bir gerçek. ABD’de 40 yıldır evlilik ve aile terapisti olarak çalışan William Jack Hiebert, son yıllarda çiftler arasında büyük endişeye yol açan sosyal medya kullanımının ilişkiler üzerindeki etkisine değinerek, “ Esas olarak sosyal medyayı nasıl kullandığınız önemli. Bu tıpkı otomobil kullanmaya benzer. Eğer otomobili banka soymak için bir araç olarak kullanırsanız, bu otomobili kötü mü yapar. Bu tür amaçla kullanıldığı için tüm araçları yok etmek ne kadar saçmaysa sosyal medyayı da hiç kullanmamak o kadar saçma olur” diyor. Sosyal medyanın, ilk buluşmadan önce bilgi edinme aracı haline geldiğine dikkat çeken Hiebert, Rutgers Üniversitesi ve Kinsey Enstitüsü'nde yapılan araştırmalardan da örnekler veriyor: “Sosyal medya, belki başımıza geleceklerden bizi korumuyor ama fayda sağladığı pek çok alan da mevcut. Birçok ülkede, özellikle kişi hakkında bilgi edinme amacıyla sıklıkla kullanılıyor. Eskiden bir kişi hakkında bilgi sahibi olmak için çevremizdekilerden yardım alırken şimdi neredeyse tamamen internetten faydalanıyoruz. Hatta ABD'de yapılan bir araştırmaya göre bekar kadınların yüzde 48'i, bekar erkeklerin de yüzde 38'i, ilk buluşmadan önce buluşacağı kişinin Facebook profilini inceliyor. Her yaş grubundan bekar kadınların yüzde 26'sı ve bekar erkeklerin yüzde 27'si ise buluşacakları kişilerin sanal ortamdaki arkadaşlık isteklerini kabul etmeden önce Facebook duvarındaki daha önceki paylaşımlarını siliyor”

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder